100 Top Software Engineering Multiple Choice Questions Answers

Software Engineering Multiple Choice Questions:-

1. The most important feature of the spiral model is
(A) requirement analysis.
(B) risk management.
(C) quality management.
(D) configuration management.
Ans: B

2. The worst type of coupling is
(A) Data coupling.
(B) control coupling.
(C) stamp coupling.
(D) content coupling.
Ans: D

3. IEEE 830-1993 is an IEEE recommended standard for
(A) Software requirement specification.
(B) Software design.
(C) Testing.
(D) Both (A) and (B)
Ans: A

4. One of the fault base testing techniques is
(A) unit testing.
(B) beta testing.
(C) Stress testing.
(D) mutation testing.
Ans: D

5. Changes made to an information system to add the desired but not necessarily the required features are called
(A) Preventative maintenance.
(B) Adaptive maintenance.
(C) Corrective maintenance.
(D) Perfective maintenance.
Ans: D

6. All the modules of the system are integrated and tested as a complete system in the case of
(A) Bottom-up testing
(B) Top-down testing
(C) Sandwich testing
(D) Big-Bang testing
Ans: D

7. If every requirement stated in the Software Requirement Specification (SRS) has only one interpretation, SRS is said to be
(A) correct.
(B) unambiguous.
(C) consistent.
(D) verifiable.
Ans: B

8. A fault simulation testing technique is ______.
(A) Mutation testing
(B) Stress testing
(C) Black box testing
(D) White box testing
Ans: A

9. Modules X and Y operate on the same input and output data, then the cohesion is
(A) Sequential
(B) Communicational
(C) Procedural
(D) Logical
Ans: B

10. If the objects focus on the problem domain, then we are concerned with
(A) Object-Oriented Analysis.
(B) Object-Oriented Design
(C) Object Oriented Analysis & Design
(D) None of the above
Ans: A

11. SRS is also known as the specification of
(A) White box testing
(B) Stress testing
(C) Integrated testing
(D) Black box testing
Ans: D

12. The model in which the requirements are implemented by category is
(A) Evolutionary Development Model
(B) Waterfall Model
(C) Prototyping
(D) Iterative Enhancement Model
Ans: A

13. SRD stands for
(A) Software requirements definition
(B) Structured requirements definition
(C) Software requirements diagram
(D) Structured requirements diagram
Ans: B

14. A COCOMO model is
(A) Common Cost Estimation Model.
(B) Constructive Cost Estimation Model.
(C) Complete Cost Estimation Model.
(D) Comprehensive Cost Estimation Model.
Ans: B

15 Which of the following statements is true
(A) Abstract data types are the same as classes
(B) Abstract data types do not allow inheritance
(C) Classes cannot inherit from the same base class
(D) Object have state and behavior
Ans: B

16. The desired level of coupling is
(A) No coupling
(B) Control coupling
(C) Common coupling
(D) Data coupling
Ans: D

17. In the spiral model ‘risk analysis’ is performed
(A) In the first loop
(B) in the first and second loop
(C) In every loop
(D) before using the spiral model
Ans: C

18. For a well-understood data processing application, it is best to use
(A) The waterfall model
(B) prototyping model
(C) the evolutionary model
(D) the spiral model
Ans: A

19. Coupling and cohesion can be represented using a
(A) cause-effect graph
(B) dependency matrix
(C) Structure chart
(D) SRS
Ans: B

20. The symbol represents
(A) mandatory 1 cardinality
(B) mandatory many cardinalities
(C) optional 0 or 1 cardinality
(D) optional zero-many cardinality
Ans: D

21. Each time a defect gets detected and fixed, the reliability of a software product
(A) increases.
(B) decreases.
(C) remains constant.
(D) cannot say anything.
Ans: A

22. Output comparators are used in
(A) static testing of a single module
(B) dynamic testing of a single module
(C) static testing of single and multiple modules
(D) dynamic testing of single and multiple modules
Ans: D

23. The feature of the object-oriented paradigm which helps code reuse is
(A) object.
(B) class.
(C) inheritance.
(D) aggregation.
Ans: C

24. The level at which the software uses scarce resources is
(A) reliability
(B) efficiency
(C) portability
(D) all of the above
Ans: B

25. If every requirement can be checked by a cost-effective process, then the SRS is
(A) verifiable
(B) traceable
(C) modifiable
(D) complete
Ans: A

SOFTWARE ENGINEERING Objective Questions Pdf Free Download::

26. Modifying the software to match changes in the ever-changing environment is called
(A) adaptive maintenance
(B) corrective maintenance
(C) perfective maintenance
(D) preventive maintenance
Ans: A

27. All activities lying on the critical path have slack time equal to
(A) 0
(B) 1
(C) 2
(D) None of the above
Ans: A

28. Alpha and Beta Testing are forms of
(A) Acceptance testing
(B) Integration testing
(C) System Testing
(D) Unit testing
Ans: A

29. An object encapsulates
(A) Data
(B) Behavior
(C) State
(D) Both Data and behavior
Ans: D

30. In function point analysis, the number of general system characteristics used to rate the system is
(A) 10
(B) 14
(C) 20
(D) 12
Ans: B

31. Aggregation represents
(A) is_a relationship
(B) part_of relationship
(C) composed_of relationship
(D) none of the above
Ans: C

32. If P is risk probability, L is a loss, then Risk Exposure (RE) is computed as
(A) RE = P/L
(B) RE = P + L
(C) RE = P*L
(D) RE = 2* P *L
Ans: C

33. A number of clauses used in ISO 9001 to specify quality system requirements are:
(A) 15
(B) 20
(C) 25
(D) 28
Ans: B

34. ER model shows the
(A) Static view.
(B) Functional view.
(C) Dynamic view.
(D) All the above.
Ans: A

35. The tools that support different stages of software development life cycle are called:
(A) CASE Tools
(B) CAME tools
(C) CAQE tools
(D) CARE tools
Ans: A

36. Changes made to the system to reduce the future system failure chances is called
(A) Preventive Maintenance
(B) Adaptive Maintenance
(C) Corrective Maintenance
(D) Perfective Maintenance
Ans: A

37. Requirements can be refined using
(A) The waterfall model
(B) prototyping model
(C) the evolutionary model
(D) the spiral model
Ans: B

38. The model that assumes that effort and development time are functions of product size alone is
(A) Basic COCOMO model
(B) Intermediate COCOMO model
(C) Detailed COCOMO model
(D) All three COCOMO models
Ans: A

39. Structured charts are a product of
(A) requirements gathering
(B) requirements analysis
(C) design
(D) coding
Ans: C

40. The problem that threatens the success of a project but which has not yet happened is
(A) bug
(B) error
(C) risk
(D) failure
Ans: C

41. The main purpose of integration testing is to find
(A) design errors
(B) analysis errors
(C) procedure errors
(D) interface errors
Ans: D

42. Pseudocode can replace
(A) flowcharts
(B) structure charts
(C) decision tables
(D) cause-effect graphs
Ans: A

43. If a program in its functioning has not met user requirements is some way, then it is
(A) an error.
(B) a failure.
(C) a fault.
(D) a defect.
Ans: D

44. The testing that focuses on the variables is called
(A) black box testing
(B) white box testing
(C) data variable testing
(D) data flow testing
Ans: A

45. CASE Tool is
(A) Computer Aided Software Engineering
(B) Component Aided Software Engineering
(C) Constructive Aided Software Engineering
(D) Computer Analysis Software Engineering
Ans: A

46. Software consists of
(A) Set of instructions + operating procedures
(B) Programs + documentation + operating procedures
(C) Programs + hardware manuals
(D) Set of programs
Ans: B

47. Which is the most important feature of the spiral model?
(A) Quality management
(B) Risk management
(C) Performance management
(D) Efficiency management
Ans: B

48. Which phase is not available in the software life cycle?
(A) Coding
(B) Testing
(C) Maintenance
(D) Abstraction
Ans: D

49. Which is not a step of requirement engineering?
(A) Requirements elicitation
(B) Requirements analysis
(C) Requirements design
(D) Requirements documentation
Ans: C

50. FAST stands for
(A) Functional Application Specification Technique
(B) Fast Application Specification Technique
(C) Facilitated Application Specification Technique
(D) None of the above
Ans: C

SOFTWARE ENGINEERING MCQs::

 

 

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

71  −    =  62