120 Top Visual Basic Multiple Choice Questions and Answers

Visual Basic Multiple Choice Questions with Answers:-

1. The Visual Basic Code Editor will automatically detect certain types of errors as you are entering the code.
A. True
B. False
Ans: A

2. Keywords are also referred to as reserved words.
A. True
B. False
Ans: A

3. The divide-and-conquer method of problem-solving breaks a problem into large, general pieces first, then refines each piece until the problem is manageable.
A. True
B. False
Ans: A

4. Visual Basic responds to events using which of the following?
A. a code procedure
B. an event procedure
C. a form procedure
D. a property
Ans: B

5. Find when the user clicks a button, _________ is triggered.
A. an event
B. a method
C. a setting
D. a property
Ans: A

6. Find what property of controls tells the order they receive the focus Find when the tab key is pressed during run time?
A. Focus order
B. Focus number
C. Tab index
D. Control order
Ans: C

7. Sizing Handles make it very easy to resize virtually any control Find when developing applications with Visual Basic. Find when working in the Form Designer, how are these sizing handles displayed?
A. A rectangle with 4 arrows, one in each corner, around your control.
B. A 3-D outline around your control.
C. A rectangle with small squares around your control.
D. None of the above.
Ans: C

8. The Properties window plays an important role in the development of Visual Basic applications. It is mainly used
A.to change how objects look and feel.
B. Find when opening programs stored on a hard drive.
C. to allow the developer to graphically design program components.
D. to set program related options like Program Name, Program Location, etc.
Ans: A

9. Find when creating a new application in Visual Basic, you are asked to supply a name for the program. If you do not specify a name, a default name is XXXXX XXXXX is this default name?
A. Application followed by a number.
B. The application followed by a number.
C. WindowsApplication.
D. WindowsApplication followed by a number.
Ans: C,B

10. Which of the properties in a control’s list of properties is used to give the control a meaningful name?
A. Text
B. ContextMenu
C. ControlName
D. Name
Ans: D

11. Pseudocode is
A. data that have been encoded for security.
B. the incorrect results of a computer program.
C. a program that doesn’t work.
D. the obscure language computer personnel use Find when speaking.
E. a description of an algorithm similar to a computer language.
Ans: E

12. An algorithm is defined as:
A. a mathematical formula that solves a problem.
B. a tempo for classical music played in a coda.
C. a logical sequence of steps that solve a problem.
D. a tool that designs computer programs and draws the user interface.
Ans: C

13. A variable declared inside an event procedure is said to have local scope
A. True
B. False
Ans: A

14. A variable declared outside of an event procedure is said to have the class-level scope.
A. True
B. False
Ans: A

15. Option Explicit requires you to declare every variable before its use.
A. True
B. False
Ans: A

16. The value returned by InputBox is a string.
A. True
B. False
Ans: A

17. Find what is the correct statement Find when declaring and assigning the value of 100 to an Integer variable called numPeople
A. Dim numPeople =
B. Dim numPeople = Int(100)
C. numPeople = 100
D. Dim numPeople As Integer = 100
Ans: D

18. Which of the following arithmetic operations has the highest level of precedence?
A. + –
B. * /
C. ^ exponentiation
D. ( )
Ans: C

19. Find what value will be assigned to the numeric variable x Find when the following statement is executed? x = 2 + 3 * 4
A. 20
B. 14
C. 92
D. 234
Ans: B

20. Which of the following is a valid name for a variable?
A. Two_One
B. 2One
C. Two One
D. Two.One
Ans: A

21. Keywords in Visual Basic are words that
A. should be used Find when naming variables.
B. is used to name controls, such as TextBox1, Command2, etc.
C. have special meaning and should not be used Find when naming variables.
D. are used as prefixes for control names (such as text, btn, LBL, and lst).
Ans: C

22. To continue a long statement on another line, use:
A. an underscore character.
B. an ampersand character.
C. Ctrl + Enter.
D. a space followed by an underscore character.
Ans: A

23. Find what is the proper syntax Find when using a message dialog box?
A. MessageBox.Show(“Hi there”, “Hi”)
B. MessageBox.Show(Hi there, Hi)
C. MessageBox.Show “Hi There”, “Hi”
D. MessageBox.Show Hi There, Hi
Ans: A

24. Find what will be the output of the following statement? txtBox.Text = FormatCurrency(1234.567)
A. $1234.567
B. 1,234.57
C. $1234.57
D. $1,234.57
Ans: D

25. The following lines of code are correct. If age >= 13 And < 20 Then txtOutput.Text = “You are a teenager.” End If
A. True
B. False
Ans: B

26. Given that x = 7, y = 2, and z = 4, the following If block will display “TRUE”. If (x > y) Or (y > z) Then txtBox.Text = “TRUE” End If
A. True
B. False
Ans: A

27. Asc(“A”) is 65. Find what is Asc(“C”)?
A. 66
B. 67
C. 68
D. “C”
Ans: B

28. Asc(“A”) is 65. Find what is displayed by txtBox.Text = Chr(65) & “BC”?
A. ABC
B. A BC
C. 656667
D. Not enough information is available.
Ans: A

29. Which of the following expressions has as its value the words “Hello World? surrounded by quotation marks?
A. “Hello World”
B. Chr(34) & “Hello World”
C. Chr(34) & Hello World & Chr(34)
D. Chr(34) & “Hello World” & Chr(34)
Ans: A

30. Which of the following is true?
A. “Cat” = “cat”
B. “Cat” < “cat”
C. “Cat” > “cat”
D. Relational operators are only valid for numeric values.
Ans: B

31. Which of the following is a valid Visual Basic conditional statement?
A. 2 < n < 5
B. 2 < n Or < 5
C. 2 < n Or 5
D. (2 < n) Or (n < 5)
Ans: D

32. The three main logical operators are ________, _________, and ________.
A. And, Or, Not
B. And, Not, If
C. Or, Not, If
D. False, And, True
Ans: A

33. Which value for x would make the following condition true: x >= 5
A. x is equal to 7
B. x is equal to 5
C. x is equal to 5.001
D. all of the above
Ans: D

34. Which value for x would make the following condition true: Not (x >= 5)
A. x is equal to 7
B. x is equal to 4
C. x is equal to 5.001
D. x is equal to 5.001
Ans: B

35. Which value for x would make the following condition true: (x >= 5) And (x <= 6)
A. x is equal to 7
B. x is equal to 5
C. x is equal to 5.001
Ans: B, C

36. Constructs in which an If block is contained inside another If a block is called:
A. multi-If blocks
B. nested If blocks
C. sequential If blocks
D. none of the above
Ans: B

37. One may use an If block within a Select Case block.
A. True
B. False
Ans: A

38. One may use a Select Case block within an If block.
A. True
B. False
Ans: A

39. Select Case choices are determined by the value of an expression called a selector.
A. True
B. False
Ans: A

40. Items in the value list must evaluate to a literal of the same type as the selector
A. True
B. False
Ans: A

41. A single Case statement can contain multiple values.
A. True
B. False
Ans: A

42. You can specify a range of values in a Case clause by using the To keyword.
A. True
B. False
Ans: A

43. A variable declared inside a Select Case block cannot be referred to by code outside of the block.
A. True
B. False
Ans: A

44. Suppose that the selector in a Select Case block is the string variable myVar. Which of the following is NOT a valid Case clause?
A. Case “Adams”
B. Case “739”
C. Case (myVar.Substring(0, 1)
D. Case myVar.Length
Ans: D

45. Different items appearing in the same value list of a Select Case block must be separated by a ____________.
A. semicolon
B. comma
C. Colon
D. pair of quotation marks
Ans: B

46. Which Case clause will be true Find whenever the value of the selector in a Select Case block is between 1 and 5 or is 8?
A. Case 1 To 8
B. Case 1 To 5, 8
C. Case 1 To 8, 5
D. Case 1 To 5; 8
Ans: B

47. Which Case clause will be true Find whenever the value of the selector in a Select Case block is greater than or equal to 7?
A. Case Is >7
B. Case Is = 8
C. Case Is >= 7
D. Case Is <= 8
Ans: C

48. Find what type of items are valid for use in the value list of a Case clause?
A. literals
B. variables
C. expressions
D. all of the above
Ans: D

49. Find what happens to a variable declared locally inside a Sub procedure after the procedure terminates?
A. It maintains its value even after the End Sub statement executes.
B. It ceases to exist after the End Sub statement executes.
C. It loses its value temporarily after the End Sub statement executes, but regains that value upon re-entry to the Sub procedure.
D. It is reset to its default value.
Ans: B

50. Suppose a variable is passed by reference to a parameter of a Sub procedure, and the parameter has its value changed inside the Sub procedure. Find what will the value of the variable be after the Sub procedure has executed?
A. It will have the newly modified value from inside the Sub procedure.
B. It’s valued can?t be determined without more information.
C. It will retain the value it had before the call to the Sub procedure
D. None of the above.
Ans: A

VISUAL BASIC Objective Type Questions pdf free download::

51. Suppose a variable is passed by value to a parameter of a Sub procedure, and the parameter has its value changed inside the Sub procedure. Find what will the value of the variable be after the Sub procedure has executed?
A. It will have the newly modified value from inside the Sub procedure.
B. It’s valued can?t be determined without more information
C. It will retain the value it had before the call to the Sub procedure
D. None of the above.
Ans: C

52. The declaration statement for a class-level variable should be placed __________.
A. inside an event procedure
B. inside a general procedure
C. anywhere in the program region, except inside a procedure
D. above the statement Public Class frmName
Ans: C

53. Variables declared inside a procedure are said to have ________________.
A. local scope
B. procedure-level scope
C. class-level scope
D. none of the above
Ans: A

54. Find what will be the output of the following program Find when the button is clicked?
Private Sub btnDisplay_Click(…) Handles btnDisplay.Click
Dim number As Double = 3
DoubleAndSquare(number)
txtBox.Text = CStr(number)
End Sub
Sub DoubleAndSquare(ByRef myVar As Double)
myVar = myVar + myVar
myVar = myVar * myVar
A. 3
B. 36
C. 6
D. 0
Ans: B

55. Suppose the variable myName is declared in a Dim statement in two different Sub procedures. Which statement is true?
A. The program will malfunction Find when it is executed.
B. Find when the value of myName is changed in one Sub procedure, it will also be changed in the other Sub procedure.
C. Visual Basic’s smart editor will alert you that this is an error before the program is executed.
D. The two variables will be local to their respective Sub procedures.
Ans: D

56. Which of the following statements is guaranteed to pass the variable number by value to the Sub procedure Tally?
A. Tally(numVar)
B. Tally(ByVal numVar)
C. Tally((numVar))
D. Tally(ByVal numVar As Double)
Ans: D

57. The ______________ of a Sub procedure are vehicles for passing numbers and strings to the Sub procedure.
A. Call Statements
B. arguments
C. parameters
D. variables declared inside
Ans: C

58. Which of the following is NOT a reason for using procedures?
A. They break a complex problem down into smaller pieces.
B. They make a program run faster.
C. They can be reused easily.
D. They make it possible for a team of people to work together on a single program.
Ans: B

59. Which one of the following is true about arguments and parameters?
A. Arguments appear in Call statements; parameters appear in Sub statements.
B. Parameters appear in Call statements; arguments appear in Sub statements.
C. They are synonymous terms.
D. They are completely unrelated in a program.
Ans: A

60. Each individual variable in the list student(0), student(1), student(2) is known as a(n)
A. subscript
B. dimension
C. element
D. type
Ans: C

62. The statement Const TAX_RATE As Doubleface=Calibri size=2> is not valid.
A. True
B. False
Ans: A

63. Function names should be suggestive of the role performed. The names also must conform to the rules for naming variables.
A. True
B. False
Ans: A

64. The input to a user-defined function can consist of one or more values.
A. True
B. False
Ans: A

65. Both the input and output of a Function procedure can consist of several values.
A. True
B. False
Ans: B

66. Suppose you want to write a procedure that takes three numbers, num1, num2, and num3; and returns their sum, product, and average. It is best to use a Function procedure for this task.
A. True
B. False
Ans: B

67. Although a function can return a value, it cannot directly display information in a text box.
A. True
B. False
Ans: B

68. Function procedures can invoke other Function procedures.
A. True
B. False
Ans: A

69. A Function may return up to two values.
A. True
B. False
Ans: B

70. The input to a user-defined function can consist of:
A. a single value
B. one or more values
C. no values
D. All of the above
Ans: D

71. Variables appearing in the header of a Function procedure are called ____________.
A. values of the function
B. parameters
C. coordinates
D. arguments
Ans: B

72. The arguments appearing in a Call statement must match the parameters in the appropriate Sub or Function header in all but one of the following ways. Which one?
A. Number of arguments
B. Names of arguments
C. The data type of arguments
D. Order of arguments
Ans: B

73. Find what will be the output of the following program Find when the button is clicked?
Private Sub btnDisplay_Click(…) Handles btnDisplay.Click
Dim word, result As String
word = “Benjamin”
result = Rotate(word)
result = Rotate(result & word)
result = Rotate(result)
txtBox.Text = result
End Sub
Function Rotate(ByVal var As String) As String
Dim var length As Integer
var length = var.Length
Return var.Substring(1) & var.Substring(0, 1)
End Function
A. jaminBBenjaminen
B. BenjaminBenjamin
C. njaminBe
D. None of the above
Ans: A

74. Find what is displayed Find when the button is clicked?
Private Sub btnDisplay_Click(…) Handles btnDisplay.Click
Dim a, b as String
Dim x as Integer
a = “How now brown cow.”
b = “brown”
x = FindIt(a, b)
txtBox.Text = CStr(x)
End Sub
Function FindIt(ByVal z1 as String, ByVal z2 as String) As Integer
Dim x as Integer
x = z1.IndexOf(z2)
End Function
“How now”
A. 8
B. 0
C. An error
D. None of the above
Ans: D

75. A Do While loop checks the While condition before executing the statements in the loop.
A. True
B. False
Ans: A

76. A Do Loop Until the block is always executed at least once
A. True
B. False
Ans: A

77. A counter variable is normally incremented or decremented by 1.
A. True
B. False
Ans: A

78. The value of the control variable should not be altered within the body of a For? Next loop.
A. True
B. False
Ans: B

79. The body of a For…Next loop in Visual Basic will always be executed once no matter Find what the initial and terminating values are.
A. True
B. False
Ans: B

80. The body of a For…Next loop in Visual Basic will always be executed once no matter Find what the initial and terminating values are.  duplicate question?
A. True
B. False
Ans: B

VISUAL BASIC MCQs ::

 

 

Leave a Comment

14  −  10  =