100 Top SQL Server DBA Multiple Choice Questions and Answers

SQL Server DBA Multiple Choice Questions:-

1. How do we delete a login?
A. DELETE LOGIN login_name
B. DROP LOGIN login_name
C. Login cannot be deleted but only disabled
D. DISABLE LOGIN login_name
Ans: B

2. In which database state, the database is in single-user mode and may be repaired or restored.
A. OFFLINE
B. SUSPECT
C. EMERGENCY
D. All of the above
Ans: C

3. CREATE DATABASE has how many mandatory parameters?
A. 1
B. 2
C. 3
D. None
Ans: A

4. For every unique constraint on a column, SQL server will create
A. Does not create an index
B. clustered index for that column
C. index for that column
D. non-clustered index for that column
Ans: D

5. Which operation, when performed on a database can throw an error

A. “The database could not be exclusively locked to perform the operation”

B. DELETE database
C. DROP database
D. Rename database
E. DISABLE database
Ans: D

6. What is the syntax for creating a new login on the SQL server?
A. USE LOGIN login_id WITH PASSWORD password
B. CREATE LOGIN login_id WITH USE password
C. CREATE LOGIN login_id USE password
D. CREATE LOGIN login_id WITH PASSWORD password
Ans: D

7. An index can be defined for a single column
A. True
B. False
Ans: B

8. Why type of user is the default in SQL server?
A. SINGLE_USER
B. MULTI_USER
C. RESTRICTED_USER
D. ROOT_USER
Ans: B

9. When SQL server is installed, which of the following databases are created by default?
A. Master
B. Model
C. Both a and b
D. Root
Ans: C

10. Stored procedures are safe from SQL injection attacks
A. True
B. False
Ans: A

SQL Server DBA Objective Questions Pdf Free Download::

11. Which of the following below are valid database states?
A. OFFLINE
B. SUSPECT
C. EMERGENCY
D. All of the above
Ans: D

12. Can we temporarily disable a login name?
A. Yes
B. No
Ans: A

13. What is a MULTI_USER in SQL server?
A. users that have the appropriate permissions to connect to the database are allowed
B. One user at a time is allowed to connect to the database
C. Only some members are allowed to access the database
D. Only the system admin and some members are allowed to access the database
Ans: A

14. What is the difference between ad-hoc queries from stored procedures?
A. Ad-hoc queries are placed embedded in the business logic code
B. Stored procedures are placed embedded in the business logic code
C. There is no difference as both are fired on the databases
D. None of the above
Ans: A

15. A candidate key cannot be regarded as a possible primary key
A. True
B. False
Ans: B

SQL Server DBA MCQs::

Leave a Comment

39  −  38  =